Van kapotte tl-buizen tot beats: Dworzec Towarowy

geplaatst in: Geen categorie | 0
Werner Urban viert dat hij al 10 jaar producer is met zijn jubileumalbum Dworzec Towarowy. Daarin neemt hij je mee naar een verlaten station en wandelen jullie samen door lege magazijnen, overwoekerde treinsporen en verlaten perrons. Onderweg kom je van alles tegen: lege wijnflessen, kapotte tl-buizen, autobanden, blikken verf, afgebrokkelde stenen, kilometertellers.
Dat is ‘Dworzec Towarowy’, een klankcollage vol afgedankte rommel, omgezet naar ritmes en melodieën.

Van kapotte tl-buizen en kilometertellers tot conceptalbum van twaalf stukken

Op een rondreis door Polen, ontdekken Urban en zijn vriendin, fotograaf Lilian van Rooij, een verlaten goederenstation net buiten het centrum van Wrocław. Deze plek (Güterbahnhof Breslau Ost), door locals ‘Dworzec Towarowy’ (Pools voor ‘goederenstation’) genoemd, inspireert Urban tot het vastleggen van de locatie op audio. De geluiden, verwerkt en omgezet naar muziek, leveren een conceptalbum op van twaalf stukken.
Luister hoe de achtergelaten inventaris en de gedumpte rommel weer tot leven komt in de galmende magazijnen en op de verlaten perrons. Vallende bakstenen, schrapende glasscherven en autobanden die stuiterend in een regenplas rollen en omvallen. Urban conserveert de locatie met geluid, zoals een auteur woorden omzet naar romans. Hij creëert personages uit een roestige spijker of een gebroken tl buis en geeft ze een nieuwe, tijdloze functie.

 

Luisteren

Het album is digitaal (gratis) en ook op vinyl te verkrijgen in een handgenummerde en gelimiteerde oplage van 100 stuks, waarvan 30 in een luxe houten uitvoering.

 

Fotografie: Lilian van Rooij

Produceren op locatie

Niet alleen in muziek, maar ook in fotografie is Werner Urban gespecialiseerd in straatopnames. In zijn autonome muziekprojecten laat zich dat vertalen naar fieldrecordings en in zijn fotocollages naar straatfotografie (gevels en deuren). Van deze straatcollages heeft Werner meerdere succesvolle ‘Gates of…’ posters gemaakt: ‘Gates of Utrecht’ en ‘Gates of Amsterdam’ zijn bestsellers op om-geving.nl!

A1 poster ‘Gates of Utrecht’
A1 poster ‘Gates of Rotterdam’
A1 poster ‘Gates of Amsterdam’

Klik hier voor het volledige profiel van Werner Urban op om-geving.nl

 

Making-of