“Samenwerken is sparren – het levert voortdurend inspiratie op”

geplaatst in: Geen categorie | 0

momhighteabannerlisannevanzantenalexandramitsiou

Gastblog door Shana Croonen

Puur, elegant en levendig, dat is in een notendop hoe fotografe/foodstyliste Alexandra Mitsiou en productontwerpster Lisanne van Zanten elkaars werk beschrijven. En eigenlijk zijn het ook de juiste woorden om de jonge creatieve ondernemers Alexandra en Lisanne zelf te omschrijven.

P1030719Ik ontmoet de twee ’s ochtends vroeg voor een inspirerend vraaggesprek bij de Vechtclub XL waar Lisanne met de leden van keramiekcollectief TwaalfZestig een atelierruimte deelt. Alexandra en Lisanne wachten buiten aan een picknicktafel op me. Ze zitten met een bakje yoghurt en een kopje koffie in de volle zomerzon terwijl ze al druk in gesprek zijn. Hier is duidelijk sprake van chemie. Maar hoe zijn de twee elkaar op het spoor gekomen? Wat hebben ze over elkaar te vertellen? En waarom werken ze zo graag samen?

Mijn bestek zou in haar foto’s de moderne twist zijn binnen de oudhollandse tafeltaferelen.

Lisanne: “Wat kan ik over Alexandra vertellen en hoe onze samenwerking begonnen is? Alexandra kwam naar mij toe met de vraag of ze mijn bestekontwerpen mocht gebruiken voor een oudhollandse fotoshoot die ze op dat moment aan het realiseren was. We kenden elkaar al via een vriendin die haar mijn werk getoond had. Ze was ontzettend enthousiast! Mijn bestek zou in haar foto’s de moderne twist zijn binnen de oudhollandse tafeltaferelen. De foto’s van Alexandra zijn bijna op zichzelf staande autonome kunstwerkjes. Dat Alexandra zo autonoom werkt vind ik fijn, want zo raak ik zelf weinig tijd kwijt aan het uitdenken van de te schieten beelden. Alexandra bedenkt hele sterke sferische concepten waarin je een brede context kunt zien. Dat soort contextfoto’s was precies wat ik nodig had om mijn werk te verkopen. Ik kreeg vaak vragen van mensen over hoe ze mijn servies kunnen gebruiken. Wat best gek is, want het is servies: hartstikke functioneel. De foto’s van Alexandra helpen toch, omdat ze mijn werk een verhaal geven en echt tot leven brengen.”

 

“Er zitten heldere gedachten achter het werk van Lisanne, dat vind ik inspirerend.”

Alexandra: “De fotoshoot met het bestek was inderdaad de eerste keer dat we samenwerkten. Ik vond het concept van Lisanne’s bestek zo sterk: het heeft klassieke vormen in frisse nieuwe kleuren. Vorm en kleur beïnvloeden de smaak van je eten. Er zitten heldere gedachten achter het werk van Lisanne, dat vind ik inspirerend. Na deze samenwerking volgden er meer, maar waren de rollen omgekeerd. Nu werd ik benaderd door Lisanne. Ze had op facebook gezien dat ik in mijn vrije tijd haar keramieken MOM-collectie had gebruikt voor foto’s. Ik hou van die collectie. Het is makkelijker om iets ingewikkelds te maken dan iets simpels. De eenvoud van Lisannne’s werk is classy met altijd een bijzondere touch. Toen ze me gevraagd had voor de MOM-collectie heb ik dat servies lange tijd in bruikleen gekregen en hebben we afgesproken dat ik haar iedere week een foto zou leveren die we naderhand dan bespraken. Ik kreeg de vrijheid om er mijn eigen ding mee te doen. Dat is spannend. Inmiddels is Lisanne een vriendin van me, maar tegelijkertijd is ze ook een cliënt die je tevreden wilt stellen. We zijn steeds op zoek naar overeenkomsten in onze smaak. Puurheid, elegantie, zachte kleuren, warmte, minimalisme; dat zijn denk ik belangrijke kenmerken van wat wij maken.”

Mom Collectie blauw - Foto en stylingdoor Alexandra Mitsiou - Lisanne van Zanten

“We zijn steeds op zoek naar overeenkomsten in onze smaak. Puurheid, elegantie, zachte kleuren, warmte, minimalisme; dat zijn denk ik belangrijke kenmerken van wat wij maken.”

Lisanne neemt ons mee naar haar atelier waar ze laat zien waar ze momenteel mee bezig is. Ook nu weer is de chemie tussen de twee duidelijk. Direct ontstaan er ideeën over nieuwe samenwerkingen. Lisanne en Alexandra kennen elkaars krachten, waarderen elkaars werk en sparren graag met elkaar. “Ontwikkeling komt voort uit het contact met anderen. De combinatie van twee verschillende denkwijzen levert vaak atypische ideeën op. We zijn een voortdurende bron van inspiratie voor elkaar. Daarbij hebben we veel aan elkaars netwerk.” Lisanne pakt werk uit haar nieuwe BARISTA-collectie erbij. “Deze collectie hebben we dankzij een connectie van Alexandra onlangs in espressobar The Village Coffee & Music kunnen schieten. Fantastisch toch!”

Mom Collectie blauw - Foto door Alexandra Mitsiou - Lisanne van Zanten

 

“Ontwikkeling komt voort uit het contact met anderen.”

 

Allebei hebben ze het idee dat ze doordat ze elkaar steunen ze ook als ondernemer serieuzer genomen worden. Lisanne is voor Alexandra een buitengewoon waardevolle cliënt die haar veel nieuwe opdrachten heeft opgeleverd en Alexandra schiet met liefde een kunstig portfolio voor Lisanne om haar te helpen met de verkoop van haar collecties. De samenwerking zal nog wel even voortbestaan, beamen ze, ze hebben iets bijzonders in elkaar gevonden. “We hebben nu alweer een nieuw project in gedachten,” glundert Alexandra, “maar daarover kunnen we je alleen off the record meer vertellen…”

 

Mom Collectie Groen - Foto door Alexandra Mitsiou - Lisanne van Zanten

 

 Klik hier voor het profiel en alle producten van Lisanne van Zanten.

Voor Alexandra’s portfolio: www.alexandramitsiou.com