FIX ME: samen kapotte spullen repareren. 1, 2 en 3 juli in Utrecht

geplaatst in: Geen categorie | 0
Ze noemen zichzelf liever geen kunstenaars, maar als designers die ervaringen scheppen in de visuele wereld: Ridwan Nasruddin en Guust van Uden. Dit jaar studeren ze af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht met een wel heel uitzonderlijk afstudeerproject: FIX ME, een Mobiel Reparatiepunt, waar vrijwilligers – door de ontwerpers ‘The Fixers’ genoemd – kapotte spullen repareren van bezoekers. Het is de bedoeling dat die bezoekers er ook nog wat van opsteken door mee te kijken tijdens de reparatie. “Vaak is het veel makkelijker dan je denkt om iets te repareren. Door mee te kijken met de Fixer kun je dat zelf ervaren.”

Afbeelding: Guust van Uden en Ridwan Nasruddin, initiatiefnemers van FIX ME
Guust van Uden en Ridwan Nasruddin, initiatiefnemers van FIX ME

Repair cafés

Ridwan en Guust lieten zich bij hun project inspireren door de landelijke opkomst van de Repair Café’s. Ook in Utrecht gaan in steeds meer wijken één keer per maand de deuren van het buurthuis open voor het Repair Café, waar buurtbewoners hun kapotte strijkijzers, lampen, stofzuigers, computers en dergelijke voor reparatie aan kunnen bieden. Ook is er de mogelijkheid om kleding te laten herstellen. Bij de voorbereidingen van hun eindexamenproject gingen Guust en Ridwan bij verschillende Repair Café’s kijken. “We waren erg onder de indruk van de skills en de gedrevenheid van de vrijwilligers daar, die er allemaal op gefocust zijn de reparaties zo goed mogelijk te doen. Eigenlijk kun je ons eindexamenproject wel zien als een ode aan de Repair Café’s. Het is goed om tegenwicht te bieden aan de wegwerpcultuur.”

Kennis overdragen

“Kennis overdragen is één van de belangrijkste onderdelen van het Fix Me,” vertelt Ridwan. “De fixende vaklui zijn vrijwilligers uit de omgeving. Ze brengen graag hun kennis over. Ons ideaal is dat steeds meer mensen hun eigen spullen kunnen repareren. Nu zie je nog veel te vaak dat kapotte spullen ergens in een kelder of op zolder belanden. Of erger nog: in de prullenbak verdwijnen.”

 

1, 2 en 3 juli kunnen alle Utrechters Fix Me zelf beleven: “Het wordt een grote Repair 3-daagse in het gebouw van de HKU aan de Oudenoord 700,” zegt Guust. “Van 14.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom om zijn kapotte spullen aan te bieden. Dat kan van alles zijn. Kapotte kleding, waarvan de rits het niet meer doet. Maar ook een fiets waar de ketting vanaf is gelopen. Of huishoudelijke apparaten zoals koffiezetapparaten en blenders.”

Exposure’16

FIX ME vindt plaats in het kader van Exposure’16, de afstudeerexpositie van HKU Media. De afstudeerders van HKU Media vertellen het verhaal dat verschil maakt. Tijdens de eindexamenexpositie van 30 juni t/m 3 juli nemen zij je mee in hun visie, in hun wereld. Laat je tijdens je repareer-pauzes verrassen door de verhalen van Animation, Audiovisual Media, Graphic Design, Illustration, Image and Media Technology en Photography.

FIX ME evenement HKU kapotte spullen repareren

Welke spullen kan je meenemen?

  • kapotte kleding zoals een rits die niet meer werkt;
  • een fiets met een kapotte ketting;
  • huishoudelijke apparaten zoals een kapot koffiezetapparaat.
  • etc.

Wil jij ook een Fixer worden?

Mail naar Guust Uden: guustguust@hotmail.com

Wanneer en waar?

FIX ME vindt plaats op 1, 2 en 3 juli van 14:00 tot 17:00 uur in het HKU gebouw tijdens de eindexamen expositie van de HKU Media studenten, Oudenoord 700 in Utrecht.

Meld je aan voor het Facebook-evenement om te laten zien dat jij komt. Misschien komen je vrienden dan met je repareren!

Exposure’16 vindt plaats van 30 juni t/m 3 juli:

Donderdag 30 juni 15.00 – 20.00 uur (16.00 uur: officiële opening)
Vrijdag 1 juli 10.00 – 20.00 uur
Zaterdag 2 juli 10.00 – 17.00 uur
Zondag 3 juli 10.00 – 17.00 uur